Wat is mediation?
Mediation is gespreksbegeleiding in moeilijke situaties op de werkvloer. Het is een laagdrempelige manier om gezamenlijk een oplossing te vinden voor een conflict, mét professionele begeleiding waar jullie dat nodig hebben.
Neutraal en vertrouwelijk: een onafhankelijke Mfn-geregistreerde mediator begeleidt een of meerdere gesprekken
Veilig en professioneel: waarborg je professionaliteit en los conflicten op met behoud van relaties
Geen geforceerde uitkomst: je werkt samen aan een oplossing waar iedereen achter staat. Jij neemt het uiteindelijke besluit, niet de mediator
Toegankelijk en effectief: mediation voorkomt een ellenlange juridische strijd, het is een constructieve dialoog om snel tot oplossingen te komen
Mediation als oplossing
Mediation helpt bij het nemen van echte stappen om een conflict op te lossen, op een gestructureerde en snelle manier.
Mediation gaat over zelf de regie in handen hebben over je conflict, terwijl je ondersteuning krijgt waar je dat nodig hebt.
De mediator structureert en begeleidt het gesprek en weet de juiste vragen te stellen.
Samen kijken jullie naar het conflict om nieuwe mogelijkheden te ontdekken:
Wat heb je nodig?
Welke oplossingen zijn er? En hoe kunnen we meer opties creëren?
Als alles mogelijk was, wat zou je dan willen?
In welke situaties wordt mediation ingezet?
Mediation is breed inzetbaar- van individuele conflicten tot teamproblematiek. Het kan op ieder moment in een conflict een vatbare optie zijn.
Ontslag (exit mediation): conflict over beëindiging van het dienstverband
Pesten op de werkvloer: structureel ongewenst gedrag en intimidatie
Verschillende managementstijlen: botsende visies en leiderschapsaanpak
Disfunctioneren op de werkvloer: onenigheid over prestaties en verwachtingen
Mediation kan preventief!
Premediation: Gesprekken om problemen te voorkomen voordat ze escaleren.
Teamontwikkeling: Verbetering op teamniveau via intervisie of supervisie.
Sparringssessies: Advies over hoe je een situatie het beste kunt aanpakken.
Mediation wordt verder ingezet tussen burgers en gemeentes, maar kan ook nuttig zijn tussen bijvoorbeeld opdrachtgevers en leveranciers.
Twijfels?
Twijfel je of je een mediator nodig hebt? Dan is het waarschijnlijk al het juiste moment. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies over je situatie, dan kijken we samen naar mediation als optie.
Er is geen goed of fout
Iedere situatie is uniek, dus er is geen vast ‘juist moment’—maar wachten maakt het vaak lastiger. Ervaring laat zien dat hoe langer je wacht, hoe langer, moeilijker(en duurder) het process wordt. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder je hoeft te schikken.
Liever te vroeg
Jij hebt de regie—preventief ingrijpen is krachtig. Beter te vroeg dan te laat. Vaak gaan mediations niet door omdat één van de partijen al vertrekt.
Altijd een optie
Mediation werkt goed als je op tijd handelt, maar is ook zeer effectief als je helemaal vast zit. Op ieder punt in een conflict kun je mediation inzetten.
Hoe ziet een mediationtraject eruit?
Wij lossen de meeste situaties binnen 2 tot 4 sessies op
Bij complexere zaken zetten we in op 4 tot 8 sessies, met name als er een structurele verbetering in gedrag nodig is
1. Intake en informeren
Als je overweegt om mediation in te zetten, kun je ons bellen voor een gratis intake/advies gesprek. We bespreken kort het conflict en de mogelijkheden die we je kunnen bieden. We informeren en adviseren je over de duur, de prijzen en wat je kunt verwachten.
2. Voorbereidende gesprekken
Wanneer jullie hebben besloten om mediation te gaan doen, kunnen er ter voorbereiding gesprekken plaatsvinden. Hierbij kunnen jullie los van elkaar met de mediator spreken. Deze gesprekken zijn niet verplicht. Ook worden van tevoren enkele afspraken op papier gezet, zoals wie er bij het gesprek aanwezig zijn.
3. Mediation gesprekken
In de gezamenlijke gesprekken gaan we op zoek naar waar het jullie werkelijk om te doen is. Het is een proces van verkennen, structureren en bovenal: opties vergroten. We zoeken een oplossing die voor beide partijen acceptabel is. Veiligheid en vrije wil staan voorop: je hoeft niets te doen waar je niet achter staat. Gesprekssessies duren vaak 90 minuten.
4. Afsluiting
Aan het einde van het mediationtraject worden de in overeenstemming gemaakte afspraken vastgelegd, als basis voor een vaststellingsovereenkomst. Deze afspraken worden vanaf het moment van tekenen bindend. Je weet zo precies waar je aan toe bent.
Wat bieden we je?
We bieden je dus een oplossing op maat in de vorm van professionele gespreksbegeleiding. Dat betekent dat we volledig in overeenstemming bepalen hoe het mediationtraject eruit gaat ziet. De offerte kan gemaakt worden op basis van jouw wensen.
Onze focus ligt op toegankelijkheid en effectiviteit
Mediation is (relatief) betaalbaar en boekt heel snel resultaat
